Pacea văzută prin ochii creativi ai elevilor de la Genesis College

A apărut noul număr al revistei GenesisMag, realizată de elevii Genesis College! Ediția cu numărul 18-19 este dedicată unui subiect care ne preocupă pe toți, cu atât mai mult în această perioadă: Pacea. Revista școlii cuprinde articole realizate de elevii Genesis College și abordează teme precum importanța păcii sau filosofia lui Henri Bergson, dar în paginile sale veți putea descoperi și alte forme de exprimare artistică: desene și exerciții de creație publicitară.

De-a lungul timpului, conceptul de pace a fost abordat în numeroase tratate filosofice. În lucrarea „Simpozionul“, Platon susține că iubirea este cea care aduce pacea între oameni. La rândul său, Augustin de Hipona vorbește în tratatul „Cetatea lui Dumnezeu“ despre pace ca trăsătură esențială a orașului divin. Mai târziu, filosoful olandez Baruch Spinoza definea pacea nu ca pe absența războiului, ci ca pe „o virtute ce izvorăște din tăria caracterului“. Gandhi, unul dintre cei mai mari promotori ai păcii din secolul 20, susținea că pacea se bazează pe angajamentul personal față de adevăr al fiecărei persoane.

Pornind de la sloganul Make the world better, revista școlii invită la reflecție asupra ideii de pace. Descoperă mai departe cum și-au exprimat elevii din cadrul Genesis College viziunea asupra acestui concept!

Prezentarea revistei GenesisMag

Genesis College, școală acreditată International Baccalaureate, oferă elevilor un cadru de învățare ce încurajează creativitatea, gândirea critică și capacitatea de reflecție. Una dintre modalitățile prin care elevii sunt stimulați să se exprime este implicarea în proiectul revistei școlare GenesisMag. Elevii de la Genesis College – ciclul liceal și gimnazial – propun și în această ediție un conținut variat – articole, recenzii de carte, poezii, recomandări de lectură și muzică, desene și proiecte de graphic design. Editorii revistei școlii sunt Horia Alexandru Lăcătușu (clasa a XII-a A), David Iștoc (clasa a XI-a A), Andrei Albu (clasa a XII-a A) și Teodor Drăguș (clasa a X-a B), creative director este prof. Corina Lungu, iar coordonator și consultant editorial, Smaranda Nistor. Așa cum ne-au obișnuit, elevii de la Genesis College au găsit inspirație în literatură, filosofie, poezie, desen, muzică, dar și în realitățile de zi cu zi, oferindu-ne acces la lumea văzută prin filtrul lor creativ.

Prezentarea revistei GenesisMag

Teme abordate de elevii Genesis College

Subiectele pe care le veți regăsi în revista școlii sunt variate și abordate cu empatie și creativitate. Revista se deschide cu un articol intitulat „Pacea și importanța ei“, dedicat Zilei Internaționale a Păcii, care a fost sărbătorită pe data de  21 septembrie. Articolul este semnat de Viviana Petrescu și editat de Maximilian Duță (clasa a XII-a B) și oferă o prezentare a păcii ca nevoie fundamentală a ființei umane. Și pentru că absența sau prezența păcii are numeroase ramificații în viețile tuturor, autoarea articolului propune un exercițiu de imaginație inspirat de conflictul care se petrece în vecinătatea României, făcând apel la empatie și solidaritate.

Aceeași autoare ne oferă mai departe o perspectivă privind viziunea filosofică a lui Henri Bergson asupra vieții și existenței umane. Potrivit lui Bergson, ceea ce diferențiază omul de animale este capacitatea de invenție. Pentru că la Genesis College este încurajată gândirea critică a elevilor, autoarea articolului aduce un contraargument teoriei filosofului francez: „Într-adevăr, creativitatea omului îl diferențiază de celelalte ființe, însă spiritualitatea primează în fața acestui argument. Conștiința și sufletul omului sunt cele care îl înalță, care îi dau posibilitatea de a alege între bine și rău, și care fac din om făptura superioară celorlalte făpturi“.

Mai departe, articolul „Sunt un cetățean european“ punctează importanța sprijinului financiar acordat de UE pentru dezvoltarea economică a țărilor membre, implicit României. Articolul este realizat de Maximilian Duță, clasa a XII-a B, și editat de Teodor Drăguș, clasa a X-a B.

În paginile următoare putem parcurge o discuție despre diferențele dintre curriculumul românesc și cel specific International Baccalaureate și despre modul în care este resimțită îmbinarea celor două abordări la Genesis College, în cadrul unui interviu cu Augustus Melnicenco (clasa a XI-a – Diploma Programme), realizat de Ilinca Gheorghe (clasa a XI-a B) și editat de Andrei Albu (clasa a XII-a A). „În primul rând aș menționa direct avantajul cu alegerea personală a materiilor pe care le poate parcurge, perspectivele de a intra la instituții de învățământ din țări străine, și, în general, mai multe uși deschise. Plus faptul că IB-ul are un program de studiu nou și destul de eficient“, susține Augustus Melnicenco în cadrul interviului.

Tema păcii este abordată și de Filip Constantinescu, clasa a XI-a – Diploma Programme, care prezintă un istoric etimologic al cuvântului pace, în timp ce în paginile următoare Smaranda Nistor propune câteva recomandări de lectură pentru liceu. Printre cărțile recomandate se numără „Nostalgia“, culegere de povestiri de Mircea Cărtărescu, „Lumea Sofiei“, roman de Jostein Gaarder, și „Setea muntelui de sare“, trilogie dramatică de Marin Sorescu. Aceeași autoare oferă mai departe recomandări muzicale, printre trupele preferate numărându-se Rammstein și Shinedown.  În paginile revistei veți putea admira și creații ale elevilor de la ciclul gimnazial – desene, graffiti sau măști, unele dintre ele însoțite de versuri. La finalul revistei școlii, elevii de la Liceul Teoretic Genesis College fac un exercițiu comun de creativitate: ei prezintă adevărate conținuturi publicitare pentru un cunoscut brand de ciocolată, folosindu-și cunoștințele de graphic design și propunând sloganuri inspirate.