Laboratorul de științe al Liceului Teoretic „Genesis College“ – gazda pentru parteneriatul cu Profesorii Trăsniți

Genesis College, școală acreditată International Baccalaureate® (IB), oferă elevilor săi o educație diversificată și stimulativă intelectual, menită să le dezvolte gândirea critică și să le formeze strategiile necesare pentru a aplica informațiile acumulate la cursuri în viața de zi cu zi. Unul dintre contextele în care elevii de la Genesis College pot învăța prin metoda experimentului este Laboratorul de științe, inaugurat în anul 2020 și dotat cu truse de fizică, chimie și biologie. Laboratorul de științe a atras interesul echipei ce realizează pe YouTube cunoscutul proiect „Profesorii Trăsniți”, o serie de videoclipuri educaționale destinate copiilor, profesorilor și părinților. Aceștia au realizat un episod despre inaugurarea Laboratorului de științe din cadrul Liceului Teoretic „Genesis College“, apoi, în primăvara anului 2022, au revenit în laborator pentru a filma cel de-al treilea sezon din seria „Știința Altfel”, susținut de Asociaţia Fascination, în parteneriat cu Fun Science România și EEMATICO. Noul sezon este dedicat elevilor de clasa a VII-a și a VIII-a și cuprinde lecții de fizică ce au la bază un concept Fun Science. Cu ajutorul unor specialiști precum doamna profesor de fizică Ioana Gheorghișan și domnul profesor de matematică Sergiu Zăpodeanu, din partea Liceului Teoretic „Genesis College“, și domnul profesor de fizică Victor Postelnicu, lecțiile sunt realizate pe înțelesul tuturor, într-un limbaj accesibil și prietenos. 

Află mai departe cum s-a desfășurat parteneriatul cu Profesorii Trăsniți și descoperă mai multe informații despre Liceul Teoretic „Genesis College“!

Prezentarea Liceului Teoretic „Genesis College“

Liceul Teoretic „Genesis College” este școală acreditată Diploma Programme, un program specific International Baccalaureate® destinat elevilor cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani. Programul educațional urmează curriculumul românesc, combinat cu cerințele programului IB – Middle Years Programme, pentru clasele V-X. Acest program oferă o structură curriculară avansată din punct de vedere academic şi deprinderi pentru viaţă, printr-o viziune care îmbrăţişează şi transcende disciplinele academice tradiţionale.

La Liceul Teoretic „Genesis College”, elevii pot alege dintre următoarele specializări: 

  • Profil Real – Computer Sciences (Matematică – Informatică. Intensiv informatică)
  • Profil Umanist – Științe sociale (Bilingv Engleză)

În primii doi ani de liceu, elevii urmează programul MYP, un cadru de învățare ce încurajează creativitatea, gândirea critică și capacitatea de reflecție, precum și crearea de conexiuni între procesul de învățare și lumea reală, îmbinând conținuturile programei din sistemul românesc cu elemente IB. Programul IB MYP are ca direcții principale: 

  • Sprijinirea și stimularea dezvoltării personale și intelectuale a elevilor claselor V-X
  • Învățarea interdisciplinară
  • Dezvoltarea mentalității internaționale 
  • Promovarea înțelegerii interculturale și implicării globale
  • Încurajarea elevilor de a se implica în acțiuni caritabile și servicii de voluntariat – Service learning și Service as Action
  • Stimularea cercetării individuale – Personal Project. 

Personal Project încurajează cercetarea individuală și este necesar pentru absolvirea programului în clasa a X-a. Elevii aleg o temă pe care o explorează urmărind să consolideze abilități dezvoltate în ciclul MYP, dar și să creeze un produs. Personal Project le consolidează elevilor abilitățile de învățare pe parcursul a 25 de ore de lucru și îi pregătește pentru complexitatea următorilor doi ani de liceu, în programul Diploma Programme. Fiecare elev este susținut în proiectul său de către un profesor îndrumător și este sprijinit în atingerea obiectivelor propuse.  

Despre parteneriatul cu Profesorii Trăsniți

Laboratorul de științe al Liceului Teoretic „Genesis College“ a fost creat pentru a stimula curiozitatea elevilor, care au astfel șansa de a învăța prin intermediul experimentelor. Laboratorul de științe, inaugurat în anul 2020 și dotat cu truse de fizică, chimie și biologie, este locul în care, în primăvara anului 2022, a fost filmat sezonul trei din seria #Cudragdeștiință – „Știința Altfel”, o emisiune online interactivă și atractivă despre fizică și chimie dedicată elevilor de gimnaziu. Noul sezon a fost lansat în luna octombrie de către Asociaţia Fascination, în parteneriat cu Fun Science România și EEMATICO, și realizat sub îndrumarea profesorului de fizică Ioana Gheorghișan, a profesorului de matematică Sergiu Zăpodeanu, din partea Liceului Teoretic „Genesis College”, și a profesorului de fizică Victor Postelnicu. Toate sezoanele „Știința Altfel” pot fi urmărite pe canalul de YouTube Profesorii Trăsniți. Episoadele acoperă materia de Chimie a claselor a VII-a și a VIII-a și de Fizică – clasele a VI-a, a VII-a și a VIII-a.

Peste 1.200 de ore au fost necesare pentru a realiza acest al treilea sezon din seria „Știința Altfel”, care include lecții de fizică inspirate din programa școlară și adaptate într-un limbaj accesibil cu ajutorul profesorilor menționați. Primele episoade din acest sezon sunt dedicate elevilor de clasa a VII-a, Profesorii Trăsniți Spooky Iacovlev și Andreea M. Stoica abordând fenomenele mecanice într-o manieră hazlie, dar științifică. În primul episod din sezon dedicat materiei fizică, clasa a VII-a, ei au explicat interacțiunea și forța, realizând și un experiment ce explică modul în care accelerația gravitațională influențează viteza corpurilor. Lecțiile continuă cu un episod despre inerție, din următorul video copiii pot afla câteva exemple de forțe, iar în episodul 4 Profesorii Trăsniți vorbesc despre compunerea și descompunerea forțelor. Primele episoade pentru elevii de clasa a VIII-a abordează fenomenele termice – Mișcarea Browniana, transmiterea căldurii și stările materiei Urmăriți canalul de YouTube al Profesorilor Trăsniți pentru a descoperi următoarele lecții științifico distractive! Episoadele sunt încărcate în fiecare luni, de la ora 14.00. 

Profesorii Genesis College care au ajutat la adaptarea lecțiilor sunt Ioana Gheorghișan și Sergiu Zăpodeanu. Ioana Gheorghișan este absolventă a Facultății de Fizică din cadrul Universității din București, cu un master în domeniul Fizica atmosferei și a globului terestru, dar a absolvit și Facultatea de Istorie în cadrul aceleiași universități, iar Sergiu Zăpodeanu este absolvent al Facultăţii de Matematică, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.